Watermanagement
-
-
Resultaten voor:Watermanagement
Watermanagement
Tuinonderhoud is erg belangrijk om lange tijd te kunnen genieten van jouw tuin. Bij de aanleg van je tuin is het ook belangrijk om na te denken over de waterafvoer tuin. Dit is een belangrijk aspect binnen jouw tuin om het water te kunnen afvoeren. De laatste jaren is er namelijk steeds vaker sprake van hevige regenval. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat regenwater goed kan wegstromen, zodat je waterschade in en rondom huis kan voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je water in de tuin kunt managen, namelijk: hemelwaterafvoer en waterinfiltratie-buffering. Binnen deze onderdelen bestaan er verschillende oplossingen.
Waarom is watermanagement belangrijk?
Het klimaat kent pieken en dalen en met watermanagement kun je daarop inspelen. Bij extreme hitte is het grondwaterpeil dusdanig laag dat er onvoldoende water aan het groen afgegeven kan worden. Daarom is het erg van belang om de regenwaterafvoer zo te regelen dat het overschot aan water in perioden van regen kan worden gebruikt in perioden van droogte. Bij goede waterafvoer tuin wordt dit goed geregeld en kunnen planten en bloemen in je plantenbakken ook tijdens droge perioden worden voorzien van voldoende water.
Hemelwaterafvoer
Hemelwaterafvoer staat eigenlijk letterlijk voor het afvoeren van water. Het bestaat uit een systeem dat regenwater zowel opvangt als afvoert. Je kunt bijvoorbeeld regenwater opvangen in een dakgoot, wat vervolgens via een regenpijp naar beneden wordt geleid. Vervolgens wordt dit vaak naar het riool geleid om daar weg te vloeien.
Een waterinfiltratie-buffering systeem
Je kunt er ook voor kiezen om water te infiltreren of te bufferen. Dat wil zeggen dat je het water naar een hydroblob, infiltratiekrat of een regenton leidt. Bij infiltratie wordt het water langzaam teruggegeven aan de grond. Bij buffering wordt het water opgeslagen in een ondergrondse tank of regenton. Bij een drogere periode kun je het opgeslagen regenwater gebruiken om je tuin te bewateren en heb je hier geen kraanwater voor nodig.