<iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WS824Q" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>

Stenen en klinkers

Ben je van plan om een stuk in je tuin te verharden, bijvoorbeeld voor een terras of een oprit? Dan zijn er diverse mogelijkheden om uit te kiezen. Stenen en klinkers zijn één van die opties. Maar daarmee is de keuze nog niet compleet, want stenen en klinkers zijn er in veel soorten, maten en kleuren. 


De maten en kleuren spreken misschien voor zich, maar over de verschillende soorten stenen bestaan veel vragen. Kies je bijvoorbeeld voor een door-en-doorsteen of een deklaagsteen? Door-en-doorstenen bestaan uit 1 betonmengsel, waarbij de kleur vermengd is in de totale steen. Bij deklaagstenen is een speciale toplaag toegevoegd, waarin de kleurstof en/of het natuurlijk kleurmineraal is toegevoegd. Hierdoor blijft de kleur nog langer behouden. Het is bij deklaagstenen ook mogelijk om meerdere kleuren te mengen in één steen. Dat zijn de zogeheten genuanceerde stenen. 
Wil je een steen met een nóg sprekendere kleur, dan kun je kiezen voor een uitgewassen variant. Dit betekent dat de steen na productie door een wasstraat gaat, waarbij overtollig cement en zand van de toplaag afgespoeld wordt. Hierdoor wordt de kleur en eventuele schittering van de steen nog beter zichtbaar.


Ook de keuze voor een steen met of zonder facet bepaalt de uitstraling van je tuin sterk. De meeste betonstenen hebben een facet; een schuin kantje aan de randen van de steen. Naast stenen met facet bestaan er betonstenen zonder facet, waarmee je een strakke uitstraling creëert. Wil je je tuin juist graag een authentiek tintje geven, dan zijn getrommelde stenen wellicht wat voor jou. Deze stenen zijn door het trommelen wat beschadigd, wat ze een echt, oud uiterlijk geeft. Nieuwe stenen met een authentiek uiterlijk dus!