Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Wat is de beste periode om een tuin aan te leggen?

Over het algemeen kan een tuin aanleggen eigenlijk altijd, behalve als het erg vriest. Maar het meeste ideale seizoen is in het najaar. Erg vriezen doet het al namelijk jaren niet meer in het najaar en in de winter en daarnaast zit je in deze periode midden in het plantenseizoen.

Tuinaanleg tijdens het plantenseizoen

Het plantenseizoen loopt van oktober tot en met april, dit omdat de grond dan nog redelijk warm is. Daarnaast is het vaak ook vochtig weer. Dit zorgt ervoor dat planten sneller nieuwe wortels vormen. In deze periode zijn ook alle bladen van de bomen afgevallen, hierdoor kan de beplanting alle energie stoppen in het maken van wortels wat natuurlijk een voordeel is aangezien de kans op uitdroging of ondervoeding dan kleiner is. Sommige planten zijn echter vorstgevoelig, deze zou je het beste alvast rond het voorjaar kunnen planten zodat ze redelijk gegroeid zijn voordat ze hun eerste winter ingaan. Planten vermeerderen door te delen is ook iets wat vooral in de herfst wordt gedaan, omdat de sapstroom dan stil ligt. Doordat je de planten bij voorkeur in het najaar/begin winter aanplant. Kun je daarvoor al beginnen met het aanleggen van je hardware. Zo kun je meteen na het aanleggen van je terras en bijvoorbeeld plantenbak van stapelblokken, direct aan de slag met het opfleuren van de tuin met planten.

Je tuin aanleggen in het voorjaar

Natuurlijk is het ook mogelijk om een tuin aan te leggen in het voorjaar. Je ziet over het algemeen dat ook veel mensen dit doen, omdat zij graag met het mooiere weer in de tuin willen werken. Echter zou je er rekening mee moeten houden dat de bodem nog niet is opgewarmd en het dus langer gaat duren voordat een plant nieuwe wortels vormt. Als je dus start met het aanleggen van jouw tuin in het voorjaar, moet je er rekening mee houden dat je tuin nog een langere tijd zonder aankleding in de vorm van beplanting staat. Kortom; het is in elke periode wel mogelijk om te starten met de aanleg van je tuin. De meest ideale tijd is afhankelijk van je eigen wensen. Wil je graag met mooi weer werken? Dan kies je voor het voorjaar. Wil je graag direct beplanting in de tuin, dan kun je beter kiezen voor het najaar.