Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Hoe onderhoud je betonnen terrastegels?

Last van groene aanslag? Of wil je de bestrating in je tuin gewoon netjes onderhouden? Lees hier onze tips.  Bij het aanleggen van je terras liggen je betonnen terrastegels er mooi schoon en strak bij. Om dit zo te houden, is het belangrijk dat je de tegels met enige regelmaat onderhoudt. Naar verloop van tijd zullen er namelijk groene aanslag of bruine vlekken kunnen ontstaan op je betonnen terrastegels. Als je de tegels regelmatig schoonmaakt, kun je deze vlekken nog weghalen en zoveel mogelijk voorkomen.

Groene aanslag

Met de koude en natte winters in Nederland, komt het regelmatig voor dat er groene aanslag ontstaat op de bestrating. De aanslag ontstaat door algen, waarvoor de koude en natte periode met weinig zon perfecte leefomstandigheden vormen. Wil je groene aanslag verwijderen? Dan adviseren we je te schrobben met heet water met daarin een klein scheutje groene zeep. Andere soorten zeep bevatten vaak oliën en vetten, die juist vlekken op de tegels kunnen veroorzaken. Als er een dikke, hardnekkige laag groene aanslag op de tegels heeft gevormd, dan kun je de tegels stomen met een watertemperatuur van ongeveer 65 tot 70 graden. De algen zullen bij deze temperatuur afsterven en zijn daarna, enkele dagen later, gemakkelijk te verwijderen.

Bruine vlekken door afgevallen blad

Bruine vlekken zijn een veelvoorkomend probleem bij betontegels. Vaak komt dit doordat bladeren van bomen/struiken op de bestrating terecht zijn gekomen en daar gedurende winter zijn blijven liggen. Deze bladeren gaan uiteindelijk rotten en daarbij komen bepaalde zuren vrij. Dit zuur kan in de terrastegels trekken en is zeer hardnekkig en dus lastig weg te krijgen. Voorkomen is hierbij dus echt beter dan genezen. Het beste is dan ook om hier vooraf rekening mee te houden en de bestrating goed vrij te houden van bladeren. Dit kan door bomen, heggen of struiken op tijd te snoeien. Maar bijvoorbeeld ook door het afgevallen blad op tijd te verwijderen door te vegen of met een bladblazer aan de slag te gaan. Als preventie voor jou te laat komt, is er helaas niet direct veel te doen aan deze vlekken. Er bestaat namelijk geen enkel reinigingsmiddel dat de vlekken kan verwijderen, zonder de bestrating dusdanig te beschadigen dat het onherstelbaar is. Naarmate de tijd vordert en door regelmatig onderhoud zullen de vlekken uiteindelijk verdwijnen. Ook het Nederlandse klimaat, waarin regen en zon elkaar afwisselen, heeft hier een positieve invloed op.

Kalkuitbloei

Heb je een witte waas, ofwel kalkuitbloei op jouw betonnen terrastegels? Hier is helaas weinig tegen te doen, al zijn er wel kalkuitbloei verwijderaars op de markt. De kalkuitbloei ontstaat meestal na flinke regenval, doordat het vocht de kalk in het beton als het ware naar het oppervlak trekt. Het goede nieuws is dat kalkuitbloei vanzelf weer verdwijnt. Het is echter niet vast te stellen hoe lang dit zal duren. Dit kan weken zijn, maar ook jaren. Wat moet je niet doen? Gebruik in geen enkel geval een hogedrukreiniger om je terrastegels schoon te spuiten! Optisch lijkt het misschien schoon nadat je de tegels hebt afgespoten, maar in werkelijkheid heb je de tegels beschadigd. Hierdoor wordt het verouderingsproces van de tegels versneld en zullen de tegels vervolgens sneller vies worden.

Vlekken door zand

Niet alleen afgevallen blad kan bruine vlekken op je tuintegels tot gevolg hebben, ook zand kan je terrastegel ernstig beschadigen. Het is dus belangrijk om de bestrating vrij van zand te houden. Zowel tijdens als na het aanleggen hiervan. Ook bij het voegen van de bestrating moet hier rekening mee worden gehouden. Veeg na het invegen van het voegzand dan ook altijd het overtollige zand weg. Mochten er ondanks het zorgvuldige werken toch vlekken zijn ontstaan door zand? Behandel deze dan met een reiniger die vrij is van zuren. Probeer de reiniger eerst uit op een klein, opvallend stukje bestrating en wacht daarna 3 dagen af, zodat je zeker weet of je het middel veilig kunt gebruiken.