Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Checklist: waar moet je aan denken bij tuinaanleg?

Creëer een stappenplan voor jezelf en zorg dat je niks vergeet Je tuin (opnieuw) aanleggen kan een flinke klus zijn. Daarom is het belangrijk om van tevoren je stappen uit te denken. Met behulp van deze checklist zorg je dat je niks vergeet.  Als je je tuin (opnieuw) gaat aanleggen, dan komt daar vaak een hoop bij kijken. Soms zelfs zoveel dat je gemakkelijk het overzicht kunt verliezen. Het is daarom belangrijk om een lijstje te hebben wat je kunt nalopen, zodat je niks over het hoofd ziet. Natuurlijk is elke tuin anders en komen er andere dingen kijken, maar over het algemeen kun je dezelfde stappen doorlopen voor een plan van aanpak.

1. Maak een ontwerp voor je tuin

Dit kun je natuurlijk doen in samenwerking met een tuinarchitect. Maar ook als je geen tuinarchitect wil inschakelen, is het slim om de tuin visueel te maken. Zo krijg je een beter beeld van de plannen die je hebt en wat daarbij komt kijken. Zorg dus altijd dat je tenminste zelf een tekening (op schaal!) maakt. Je kunt hiermee starten om een grove indeling te bepalen, vervolgens kun je na het bepalen van de producten altijd nog een definitieve tekening maken.

2. Deel de tuinaanleg op in meerdere, kleinere projecten

Als je een hele nieuwe tuin wil gaan aanleggen, kan het handig zijn om dit op te delen in kleinere klussen, zodat je deze stap voor stap kunt uitvoeren en meer overzicht per klus hebt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende deelklussen: betontegels leggen, border makengrindpad aanleggen, tuinhuis bouwen etc. etc.

3. Materiaalkeuze

Als voorbeeld nemen we de deelklus terras aanleggen. Hierin zijn ontelbare mogelijkheden. Bepaal dus eerst welke bestrating je hiervoor wilt gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor onderhoudsarme keramische tegels, of ga je toch voor de makkelijk te leggen betonnen terrastegel? Of misschien wil je wel een terras aanleggen met getrommelde klinkers. Het is heel bepalend voor je klus welk materiaal je kiest. Houd dit dus per project als eerste stap aan.

4. Benodigdheden bepalen

Nu je weet welke soort product, in dit geval sierbestrating, je wil gebruiken voor het aanleggen van je terras, kun je gaan uitrekenen hoeveel je van het product nodig hebt. Bereken hiervoor de oppervlakte van het aan te leggen terras in m2. Kijk bij de productomschrijving nog even of je rekening moet houden met extra snijafval en je dus iets meer moet bestellen. Maar vaak heb je meer nodig dan enkel het product waar het om gaat. Bij bestrating moet je bijvoorbeeld denken aan voegzand en zand voor de ondergrond. Bij grind kun je denken aan grindroosters en worteldoek. Wij hebben voor veelvoorkomende (deel)klussen een klusadvies beschikbaar. Hierin kun je precies zien welke producten zijn gebruikt en hoe je de klus uitvoert.

5. Bestellen en aan de slag!

Als je hebt bepaald hoeveel je van alle benodigdheden nodig hebt, kun je de producten gaan bestellen. Je kunt zelf een leveringsdag uitkiezen. Houdt bij het kiezen van de datum rekening met de datum waarop je de klus wil gaan uitvoeren, zodat je de bestelling op tijd in huis hebt. Denk er ook vast over na waar je de producten kunt laten neerzetten door de chauffeur, zware producten wil je bijvoorbeeld liever niet op je oprit hebben staan i.v.m. mogelijke beschadiging van je oprit. Het is ook slim om even met je buren af te stemmen hoe lang je de producten eventueel aan de straat kunt laten staan. Daarnaast is het altijd verstandig om vooraf, voor zover mogelijk, de weersvoorspellingen alvast te checken. Zo voorkom je dat je in de stromende regen klaarstaat met mankracht en producten, maar je de klus niet goed kunt uitvoeren.

6. Genieten!

Je tuin is aangelegd en het is tijd om te gaan genieten in jouw mooie nieuwe tuin. Laat het mooie weer maar komen!