Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Grind toepassingen

Door de veelzijdigheid van het product kent grind vele toepassingen. Ontdek wat je met grind allemaal kunt doen in jouw tuin. Grind wordt gewonnen uit natuurlijk gesteente en is een product dat veelvuldig wordt gebruikt als decoratief element in de tuin of een andere buitenomgeving. Het is ook te gebruiken als drainagegrind of als bouwstof om beton mee te maken.

Beton maken van grind

Het maken van beton is een eenvoudige klus mits de juiste grondstoffen worden gebruikt. Beton bestaat uit zandcement, water en grind waarbij grind zorgt voor de druk/treksterkte van het beton. Grind is dus een cruciaal onderdeel om beton mee te maken.   De verhoudingen voor het maken van betonspecie zijn als volgt:

 • 1 deel cement
 • 2 delen zand
 • 3 delen grind
 • 0,5 deel water

Stappenplan voor het maken van beton

 1. Start de betonmolen
 2. Voeg de helft van het grind en een deel van het water toe
 3. Voeg het cement toe
 4. Voeg het zand en de rest van het grind toe
 5. Voeg water toe totdat de plasticiteit in orde is
 6. Meng de grondstoffen enkele minuten met elkaar
 7. Giet of stort het betonmengsel in de bekisting

Drainagegrind

Steeds vaker kennen we extreme perioden van droogte. Het bufferen van regenwater is hierdoor essentieel. Door het bufferen van regenwater en het geleidelijk afgeven van het regenwater aan de aarde blijft het grondwaterniveau op peil. Door grind als drainagemiddel toe te passen vindt het regenwater sowieso makkelijk haar weg naar de aarde. Echter door onder het grind een hydroblob te plaatsen wordt het regenwater tijdelijk opgeslagen en geleidelijk aan de grond afgegeven.

Grind als decoratief element

Grind zien we terug in vele tuinontwerpen. Van een grindpad, grind in bloem- en plantenbakken tot grind in grindschuttingen. Het is ook mooi als het grind binnen verschillende elementen in het tuinontwerp terugkomt. Gebruik bijvoorbeeld grind in een grindpad en vul grindschuttingen of steenkorven, ook wel schanskorven met grotere rotsen die dezelfde kleur als het grind bevatten om met verschillende elementen balans in te tuin te creëren. Je zou hiervoor ook split kunnen gebruiken. Dat lijkt een beetje op grind maar er zijn toch wel wat verschillen tussen split en grind. Door grind op de juiste wijze te verwerken, behoeft grind nauwelijks onderhoud. Gebruik bijvoorbeeld een grindrooster om het grind goed op zijn plaats te houden. TIP! Houd altijd wat grind achter de hand. Het kan namelijk voorkomen dat het grindoppervlak gedurende de tijd nog wat inzakt.