Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Onkruid verwijderen: hoe doe je dat?

Onkruid is een voor menig tuinliefhebber een doorn in het oog. Voor het bestrijden van onkruid worden vaak verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes gebruikt. Populair zijn schoonmaakazijn met afwasmiddel, chloor met strooizout of de chemische onkruidverdelgers verkrijgbaar bij elke reguliere bouwmarkt. Deze middelen zijn voornamelijk effectief tegen onkruid tegels verwijderen, maar zelden in het voorkomen van onkruid. Daarnaast kunnen ze ook nog eens erg schadelijk voor het milieu zijn, de andere planten in je tuin én voor je kinderen en dieren. Je moet er niet aan denken dat je kinderen of dieren de bovengenoemde middelen binnen krijgen. 

Om onkruid veilig te verwijderen en te voorkomen hebben we een stappenplan opgesteld. Met het stappenplan van Tuinvisie kun je onkruid op een veilige en verantwoorde manier verwijderen én voorkomen.

Stap 1: Voorbereiding

De eerste stap is een goede voorbereiding, dat is namelijk het halve werk! Het is goed om vooraf te weten hoe onkruid ontstaat. Onkruid is hardnekkig en verspreidt zich snel door middel van zaadjes die door wind of regen in de voegen van de bestrating terecht komen. We noemen dit ook wel eenjarig zaadonkruid. Er bestaat ook wortelonkruid. Dit wordt veroorzaakt door de worteldelen in de aarde, welke een rijke voedingsbodem voor het onkruid vormen. Bereid je dus goed voor en probeer bij de aanleg van je tuin zoveel mogelijk aarde te gebruiken zonder worteldelen.

Stap 2: gebruik onkruidwerend voegzand

De volgende stap is het gebruiken van een onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Het is geschikt voor het invoegen van alle soorten sierbestrating. Door de fijne korrel is onkruidwerend voegzand ook erg goed te gebruiken in smalle voegen. Het onkruidwerend voegzand kan worden toegepast op zowel bestaande als nieuwe bestrating. Ideaal voor onkruid tegels verwijderen! Let er wel op dat je bij bestaande bestrating het aanwezige voegzand zo diep mogelijk wegschraapt, zodat het onkruidwerend voegzand voldoende kan worden ingeborsteld.

Stap 3: Voorkom het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen

Onkruidwerend zand heeft een bepaalde behandeling ondergaan waarbij de voedingsbodem is weggehaald. Hierdoor kan het onkruid niet meer ontkiemen en wordt de ontwikkeling van onkruid sterk vermindert. Het voegzand is eenvoudig te verwerken en geeft een dichte, maar niet verharde voeg. De voeg blijft waterdoorlatend, wat ook weer belangrijk is voor de juiste afwatering in de tuin. Door de langdurige werking van het voegzand hoef je niet aan de slag met schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Starten met het verwijderen van onkruid?

Ga direct aan de slag met  onkruid verwijderen tussen tegels en bekijk ons assortiment met onderhoudsmiddelen van Tuinvisie. Wil je graag meer informatie over het verwijderen van onkruid in de tuin? Neem contact op met onze klantenservice of maak een afspraak voor een adviesgesprek in één van onze winkels.