Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Een bruine slak kruipend over een groene vlakte.

Wat te doen tegen slakken in je tuin?

De koude wintermaanden zijn achter de rug en het slakkenseizoen staat weer voor de deur. In de maanden tussen maart en oktober is de kans groot dat je slakken tegenkomt in je tuin, de slakken komen dan namelijk uit hun winterslaap. Tijdens deze winterslaap graven de slakken zich in en trekken zich diep terug in hun huis. Doordat de ingang wordt afgesloten met een mengsel van slijm en aarde, kan de slak ongestoord zijn winterslaap houden en is deze bestand tegen uitdroging. Maar zijn de slakken in de tuin nu echt zo slecht?

Slakken in de tuin goed of slecht?

Slakken in je tuin kunnen soms een probleem lijken, maar zijn slakken in de tuin goed of slecht? De kleine weekdiertjes hebben ook zo hun goede kanten. Eén van de voordelen van de slak is dat deze helpt om de tuin schoon te houden. Dit gebeurt door de dode bladeren en plantenresten op de eten. Dit zorgt er voor dat de grond weer rijk wordt aan voedingsstoffen. En een voeding rijke grond zorgt er weer voor dat de planten zullen groeien. Daarnaast zijn slakken een voedselbron van vele dieren zoals vogels en egels. De slakken zorgen dus voor een goede biodiversiteit en vooral dat je tuin levendig blijft.

Ondanks de voordelen van de slakken doen ze meer kwaad dan dat ze goed doen. Doordat ze graag eten van de bladeren, stengels en bloemen, ontstaan er gaten in de planten. Dit is vooral een probleem bij de jonge plantjes, omdat deze nog niet sterk genoeg zijn en hierdoor zullen sterven. Slakken kunnen ook ziektes van de ene naar de andere plant brengen, wat het moeilijk maakt om je tuin gezond te houden. Doordat de slak jaarlijks zo’n 300 eitjes legt, planten de dieren zich in een rap tempo voort. Dit kan er voor zorgen dat de hele tuin binnen no-time vol kan liggen met slakken. Het weghalen van de slakken is een vieze en vervelende klus. Het is daarom goed om te weten hoe je de slakken een beetje in toom kunt houden voordat ze aan het eten zijn van de planten in je tuin.

Tips tegen slakken in de tuin1. Koffiedik in de tuin tegen slakken

Koffiedik is een natuurlijk middel dat gebruikt kan worden tegen slakken in de tuin. Koffiedik is het bezinksel dat overblijft na het zetten van filterkoffie. Strooi het rond je planten, zodat de geur en textuur slakken op afstand zullen houden. Het gebruik van koffiedik is een milieuvriendelijke optie die zowel bescherming biedt voor planten als verhoging van de bodemkwaliteit.

2. Schuilplaats maken

Om de slakken te vangen kun je schuilplaatsen maken in je tuin. Dit kun je met omgekeerde bloempotten, planken of stenen. Doordat de slakken overdag op zoek zijn naar vochtige, donkere plekjes zullen ze zich sneller verschuilen op deze plekken. Check deze schuilplaatsen regelmatig en verwijder de verzamelde slakken.

Bruine slak kruipend over een groen blad.

3. Slakken vangen met een biertje

Een andere effectieve manier om slakken te vangen is het maken van een bierval. Graaf een potje in de grond tot de rand gelijk is met de oppervlakte en vul het met bier. De geur van bier werkt als een lokstof voor de slakken. Door de geur kruipen de slakken in de val waar ze vervolgens niet meer uit kunnen ontsnappen. Het is belangrijk om de val regelmatig te legen en te controleren. Vooral na een regenbui is dit essentieel.

4. Besproeien op het juiste moment

Besproei je tuin pas in de ochtend met water in plaats van in de avond. Als je in de avond sproeit, blijft je tuin de hele nacht vochtig. Wanneer je in de ochtend sproeit, blijft de grond korter vochtig. Slakken houden juist van vochtige plekken in de tuin. Voorkom dat ze een vochtige plek in je tuin kunnen vinden door in de ochtend te sproeien.

5. Kies planten waar slakken niet van houden

Slakken eten graag plantenresten. Maar er zijn verschillende planten waar slakken niet in geïnteresseerd zijn. Je kunt ervoor kiezen om deze planten in je tuin te plaatsen, zodat jouw tuin zo onaantrekkelijk mogelijk is voor slakken. Voorbeelden van planten waar slakken niet van houden zijn:

  • Longkruid
  • Wilde bertram
  • Steenanjer
  • Vingerhoedskruid
  • Bleeksporig bosviooltje

Op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, ontvang maandelijks inspiratie voor jouw Tuin van de Toekomst én maak kans op een cadeaubon t.w.v. €150,-! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, ontvang maandelijks inspiratie voor jouw Tuin van de Toekomst én maak kans op een cadeaubon t.w.v. €150,-!