Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Zo maak je een lichtplan voor je tuin

Een mooi verlichte tuin begint bij het ontwerp. Je kunt een professioneel lichtplan laten maken dooreen hovenier, een Tuinvisie-dealer, of je kunt het zelf doen. In 5 stappen maak je een lichtplan passend bij jouw tuin. 

Stap 1: Het ontwerp

Het tuinontwerp is de perfecte basis voor je lichtplan. Heb je nog geen ontwerp? Dan is het zinvol om de tuin op schaal te tekenen om zo een goed overzicht te krijgen. Geef duidelijk de verschillende elementen in je tuin aan zoals bijvoorbeeld het terras, het grasveld, de bloembakken, de vijver, de bomen en de eettafel. 

Stap 2: Bepaal wat je wilt verlichten

Bij het maken van een lichtplan denk je na over de elementen van de tuin die je 's avonds zichtbaar wilt maken. Het is handig om bijvoorbeeld het pad naar de deur of het terras te verlichten. Door beplanting te verlichten creëer je mooie schaduwen op schuttingen of muren. En denk ook aan mooie hokjes of bijzondere vormen die met verlichting beter tot hun recht komen. 

Soorten licht

Stap 3: Bedenk wat voor licht je nodig hebt

Nu ga je per element bepalen wat de functie hiervan is en wat voor licht hier het beste past. Je terras wil je bijvoorbeeld sfeervol verlichten terwijl je voor het accentueren van een boom licht nodig hebt met een hoge intensiteit. We onderscheiden daarom 4 soorten licht: 

  • Direct licht
  • Indirect licht
  • Diffuus licht
  • Accent licht
In je lichtplan teken je bij ieder element de lichtvlekken in die corresponderen met de hier genoemde lichtsoorten. 

Armatuur

Stap 4: Bepaal het type armatuur

Ga per element na welk type armatuur je wilt toepassen. Er is keuze genoeg. Met grondspots bijvoorbeeld kun je makkelijk iets markeren of uitlichten vanaf de grond. Wil je een border of oprit rondom sfeervol verlichten dan is een staande lamp bijvoorbeeld geschikt. Het verlichten van een muur of schutting kan met diverse soorten wandlampen. Richt het licht naar beneden of kies voor een meer architectonische uitstraling met een up en down lighter. Spots zijn multifunctioneel. Ze zijn makkelijk richtbaar en je kunt ze zelf in een border prikken of bijvoorbeeld monteren aan een pergola of overkapping.  

Verschillende kleuren en materialen

Stap 5: Kies de armaturen 

Op basis van de voorgaande stappen kies je eenvoudig de juiste armaturen voor je lichtplan. Bij ieder armatuur uit ons assortiment kun je terugvinden wat voor soort licht deze geeft en voor welke toepassingen deze geschikt is. Je kunt eventueel ook de technische gegevens bekijken zoals het lichtbereik en de lichthoek. Verder speelt uiteraard ook het uiterlijk van het armatuur een belangrijke rol. Houd je van ronde of juist hoekige vormen? En welke materialen en kleuren spreken je aan? Er zijn armaturen verkrijgbaar in RVS of in aluminium of corten. Om je het makkelijker te maken zijn er product series verkrijgbaar met verschillende type armaturen in eenzelfde design.