Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Van waalformaat tot dikformaat, standaardmaten uitgelegd

In de bestrating wordt vaak gewerkt met bepaalde standaardformaten. Misschien klinkt de term waalformaat je wel bekend in de oren, maar wat zijn nou precies de afmetingen? Ben je bezig je te oriënteren op het aanleggen van nieuwe bestrating, dan ben je misschien wel bezig met de verschillende formaten die verkrijgbaar zijn. En zo heb je vast weleens gehoord van de term waalformaat of dikformaat. Dit zijn termen om een bepaalde standaardformaat steen of klinker mee aan te geven. Om je wegwijs te maken in deze standaardmaten, hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Waalformaat 

Waalformaat stenen hebben hun naam te danken aan het feit dat de productie van deze stenen oorspronkelijk plaatsvond in steenfabrieken aan de oevers van de rivier de Waal. Baksteenformaten zijn lange tijd vernoemt naar de herkomst van de steen. Waalformaat stenen hebben een afmeting van 20x5 cm. De hoogte van de steen is wel variabel en afhankelijk van de verwachte belasting van de stenen. De stenen zijn er in verschillende afwerkingen, bijvoorbeeld met facetrand. 

Dikformaat 

Dikformaat stenen worden ook wel zevenduimers genoemd en zijn daarmee een stuk dikker dan de vijfduimers, ofwel bovengenoemde waalformaatjes. Vroeger werden afmetingen gemeten door gebruik te maken van het lichaam, vandaar dat deze stenen werden vernoemd naar het aantal duimen dat zij breed waren. Inmiddels werken we gelukkig met vaste maten als mm en cm. De afmetingen van een dikformaat zijn 21x7 cm, waarbij de hoogte weer kan variëren. Ook hier kan weer worden gekozen uit verschillende kleuren en afwerkingen. 

Keiformaat 

Het Keiformaat is een stuk breder, wat je oprit of terras weer een heel andere uitstraling geeft. Hier komt de naam dan ook vandaan, omdat de steen de dikste breedtemaat heeft van de verschillende formaten. Het brede formaat zorgt ervoor dat de steen robuust oogt. Het formaat van deze steen is 21x10 cm. De diverse formaten zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en kleuren en zijn daarnaast in verschillende legverbanden te leggen. Zo kun je diverse uitstralingen creëren met dezelfde steen.