Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Wat is het verschil tussen grind en split?

Split en grind kunnen beide worden gebruikt als grondbedekking in je (voor)tuin of oprit. Maar wat is nou precies het verschil? Split en grind zijn beide veelvoorkomende grondbedekkers. Mits goed aangelegd zijn beide opties een onderhoudsvriendelijke en mooie manier om je tuin of oprit mee in te richten. Ideaal dus voor een onderhoudsvrije tuin! Daarnaast zijn er nog meerdere toepassingen mogelijk, denk eens aan het bekleden van de bodem van een vijver. Maar wat kies je voor jouw tuin? En wat is nou precies verschil tussen grind en split?

Grind

Grind is wat ze noemen een granulair afzettingsgesteente. Dat wil eigenlijk zeggen dat het wordt afgezet, ofwel afgesleten van de stenen randen, in rivieren in vorm van kleine steentjes. Dat is in principe een natuurlijk proces. Tegenwoordig wordt dit proces ook machinaal nagebootst. Doordat grind eigenlijk ontstaat door slijtage van grotere stukken steen, zijn grindsteentjes mooi organisch van vorm en zijn de zijkanten afgerond. Grind heeft dus geen scherpe hoeken. Deze kleine steentjes worden grind genoemd indien deze groter zijn dan 2 millimeter, maar kleiner dan 63 millimeter. Bij een afmeting kleiner dan 2 mm zou het gerekend worden tot een zand, bij een formaat groter dan 63 millimeter worden het stenen of keien genoemd. Grind is in vele verschillende kleuren verkrijgbaar en past daardoor in elke tuin. Grind kan worden toegepast als bodembedekker, om zo bijvoorbeeld variatie in de materiaalsoorten in de tuin aan te brengen. Daarnaast kun je het gebruiken op de bodem van een vijver of als een van de bestanddelen om beton mee te maken.

Split

Split wordt ook wel breuksteen genoemd. En zoals je uit de gebruikte namen misschien wel kunt afleiden, ontstaat split door het splijten ofwel breken van grote stukken gesteente. Deze grote brokken gesteente worden gewonnen uit gebergten. Door het breken of splijten van het gesteente ontstaan de kenmerkende, hoekige vormen van split. Dit is ook meteen het grote verschil met grind. Ook in split is er een ruime keuze in kleuren, zodat je met je kleurkeuze altijd kunt aansluiten bij de andere elementen die je in je tuin hebt of wilt aanleggen. Doordat split een stuk hoekiger is, verschuift het ook minder snel wanneer het eenmaal aangelegd is. Dat maakt split een goede keuze om een oprit of looppad mee aan te leggen. Vind je grind echter mooier? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om grind te gebruiker voor je oprit. Het is dan zeer aan te raden om gebruik te maken van een grindrooster. Dit zorgt ervoor dat het grind minder snel zal verschuiven en dus mooi op zijn plek blijft liggen. Zijn split en grind toch niet helemaal waar je naar op zoek bent? Denk dan eens aan de andere grondbedekkers, zoals duurzame cacaodoppen. Deze geven je tuin eveneens een mooie natuurlijke uitstraling.