Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Welke zandsoort heb ik nodig?

Bij Tuinvisie hebben we diverse soorten zand beschikbaar. Er zijn dan ook verschillende toepassingen waar zand voor nodig is en het ene zand is het andere niet. Goed dus om te weten wat de verschillen zijn tussen de soorten zanden en waarvoor deze kunnen worden gebruikt. De soorten zand die Tuinvisie aanbiedt zijn:

  • Metselzand
  • Speelzand
  • Ophoogzand
  • Solid Base
  • Brekerzand
  • Zilverzand
  • Geelzand

Metselzand

Metselzand wordt ook wel scherp zand genoemd door de hoekige vorm en de hardheid. Dit maakt het zand sterk in vergelijking met andere zandsoorten. Zoals de naam al doet vermoeden, is metselzand geschikt om te gebruiken als basis voor metselspecie. Maar je kunt er ook zandcement of betonmortel mee maken. Daarmee is metselzand geschikt om een goede basis te leggen voor muren of kleine funderingen. Daarnaast kan metselzand ook worden gebruikt om te vullen, aan te vullen en op te hogen. Ook kan je met metselzand een zandbed voor bestrating aanleggen. Dit zorgt voor een goede drainage en het verlaagt de kans op witte kalkaanslag op stenen. Metselzand is verkrijgbaar in zakken van 25 kg.

Speelzand

Speelzand is speciaal gemaakt om mee te spelen. Het is extra gefilterd en gezeefd, zodat het zeker vrij is van onzuiverheden en  je kleine kinderen dus veilig en onbezorgd met het zand kunt laten spelen. Het zand wordt vooral toegepast in zandbakken en onder speeltoestellen. Speelzand is waterdoorlatend, waardoor de kans op wateroverlast in een zandbak minimaal is. Ons speelzand is verkrijgbaar in zakken van 25 kg.

Brekerzand

Brekerzand gebruik je voor het invegen van je bestrating. Vandaar dat je het misschien wel kent onder de naam inveegzand. Dit grove, gebroken zand zorgt voor een stabiele straatlaag, wat het ideaal maakt om bijvoorbeeld grove voegen van stenen of klinkers te vullen. Ook kan het zand gebruikt worden als onderlaag onder gebakken klinkers. Dit doordat het zand goed waterdoorlatend is. De stabiliteit van het zand is te danken aan de kleine steentjes met hoekige vormen. Brekerzand is verkrijgbaar in zakken van 25 kg en in big bags van 1000 kg, wat gelijk staat aan 0,67 m3 zand.

Ophoogzand

Ophoogzand wordt ook wel vulzand, aanvulzand of stopzand genoemd en wordt gebruikt om oppervlakten op te hogen. Ophoogzand kun je gebruiken om kuilen aan te vullen of vijvers dicht te maken. Ook kan het zand onder elke soort bestrating worden gebruikt. Houd er dan wel rekening mee dat er nog een stabiele laag overheen geplaatst moet worden ter bescherming van de bestrating. Bijvoorbeeld solid base bij keramische tegels. Ophoogzand is verkrijgbaar in zakken van 25 kg voor de kleinere klussen en in een bigbag van 1000 kg ofwel 0,67 m3 voor grotere klussen.

Zilverzand

Zilverzand kent verschillende toepassingen, waarvan voornamelijk het gebruik in voegspecie. Het is namelijk een zeer zuiver zand dat een laag ijzergehalte heeft en een mooie witte kleur. Daarnaast is het te gebruiken als instrooizand voor kunstgras door de fijne korrel en zelfs als bodembedekker in volières. Door de witte kleur van het zand, kan het zelfs decoratief worden gebruikt. Zilverzand is te verkrijgen in zakken van 25 kg.

Geel zand

De term geelzand wordt voor verschillende soorten zand door elkaar gebruikt. Zo wordt ophoogzand soms aangeduid met geel zand, maar dat is onjuist. Wat er eigenlijk mee bedoeld wordt is straatzand. De kleur van het zand is afhankelijk van de regio waar het zand wordt gewonnen. In geel zand voor bestrating mag zich geen leem of klei bevinden, omdat dit het afreien van het zand kan bemoeilijken. Dit maakt geel straatzand uitermate geschikt als onderbed voor je bestrating. Let altijd goed op of geel zand wel echt straatzand is als je het wil gebruiken voor onder je bestrating. Aan ophoogzand worden namelijk geen specifieke eisen gesteld, waardoor dit bij de aanleg of daarna problemen kan geven. Ons geel zand (straatzand) is verkrijgbaar in zakken van 25 kg.

Solid base

Solid base is officieel geen zand, maar wordt wel vaak onder de zanden genoemd. Het is namelijk een restproduct van verbrand steenkool, wat zonder energieverbruik wordt geproduceerd. Solid base is erg licht en heeft een zeer hoog drainerend vermogen. Het is de ideale ondergrond voor bestrating, zoals keramische tegels. Solid base is verkrijgbaar in zakken van 17 kg of bigbags van 750 kg. Heb je twijfels over welk zand je nodig hebt voor jouw klus? Neem dan contact op met onze experts. Zij helpen je graag verder!