Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €1.500,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Voorkom wateroverlast

Maak van je tuin een watervriendelijke tuin met slim tuin watermanagement Met het Nederlandse klimaat is het verstandig om na te denken over het watermanagement in je tuin. Ontdek hoe je slim kunt omgaan met regenwater en zo duurzamer kunt genieten van je tuin. In Nederland hebben we vaak te maken met flinke regenval in een korte periode. Je tuin watervriendelijk maken is dus geen overbodige luxe. Wanneer er een hoop regen valt, willen we natuurlijk dat dit water goed wordt afgevoerd, zodat je tuin niet volloopt met water en uiteindelijk misschien zelfs zorgt voor overstromingen binnenshuis. Er zijn verschillende manieren om de afvoer van water in de tuin te regelen.

Waterafvoer

Veel groen aanplanten in de tuin is een natuurlijke manier om ervoor te zorgen dat water goed wordt opgenomen in de grond. Maar vaak is dat niet voldoende. Een goede eerste stap in watermanagement in de tuin is bijvoorbeeld het gebruik maken van een infiltratieput. Ook handig om onder de tuinkraan te plaatsen. Ook drainagematten kunnen je helpen om de afvoer van water in de tuin goed te regelen. Drainagematten worden bijvoorbeeld toegepast onder sierbestrating. Daarnaast helpt het om waterdoorlatend voegzand te gebruiken bij het aanleggen van je terras. Zodat het water ook door het terras kan weglopen. Het nadeel van het focussen op alleen het afvoeren van water, is dat het water na perioden van regen weg is. In perioden van droogte wordt er vervolgens gebruik gemaakt van schoon drinkwater uit de kraan om de bijvoorbeeld de planten te bewateren. Zonde! En er al zijn slimmere alternatieven voor een volgende stap in het watermanagement van jouw tuin.

Waterbuffertank

Een van deze slimmere opties is eigenlijk een soort moderne variant op een regenton. Waar een regenton water opslaat in een ton, boven de grond. Bevindt een regenwaterbuffertank zich onder de grond. Wanneer je dus geen regenton in het zicht wil zetten, of een grotere regenwateropslag wil, is dit een ideale oplossing. De werking is ongeveer hetzelfde. Het regenwater wordt opgeslagen in de buffertank en in tijden van droogte kun je wat dat is opgeslagen in de tank gebruiken om bijvoorbeeld je planten of gazon te besproeien.

Hydroblob

Een andere slimme manier om met het regenwater om te gaan, is het gebruik van een hydroblob. Een hydroblob plaats je gemakkelijk zelf in je tuin, zonder aansluiting op een afvoer. Het beschermt je tuin ten eerste tegen wateroverlast door het water te absorberen en het teveel aan water te bufferen. Wanneer de grond weer wat droger wordt en water kan opnemen, geeft de hydroblob die geleidelijk aan af aan de grond. Dit maakt het tot een efficiënt systeem om het regenwater in je tuin goed te gebruiken. Omdat de overheid duurzaam ook als een belangrijk speerpunt heeft, is het vaak mogelijk om subsidie aan te vragen op dergelijke producten. Er zijn dus verschillende manieren om jouw tuin watervriendelijker te maken, zowel op de ouderwetse manier met een gewone regenton, als met de innovatievere systemen zoals een hydroblob. Je hoeft er natuurlijk niet meteen voor te kiezen om je tuin volledig te optimaliseren. Je kunt dit ook in stappen doen. Het zorgen voor een goede afvoer is hierbij het belangrijkst, zo voorkom je overlast. Een mooie volgende stap is het slimmer omgaan met water en dus met de natuur.