Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Inspiratie voor je voortuin

De voortuin is hét visitekaartje van een woning of ander pand. Daar waar sommigen enkel voorbij de voortuin lopen, behoort de voortuin voor anderen juist tot de entree waarmee een prachtige binnenkomer neergezet kan worden. De voortuin speelt dan ook een belangrijke rol in het gevoel van thuiskomen. Een welkom gevoel draagt bij aan een fijne thuishaven.

Verschillende soorten voortuinen

De materialen die in de voortuin worden gebruikt, bepalen de stijl van de tuin. Een plantenbak, ook wel border genoemd, gemaakt van strakke stapelblokken geeft bijvoorbeeld een andere uitstraling dan een border van geknipte stapelblokken. Strakke stapelblokken zorgen namelijk voor een moderne uitstraling en geknipte stapelblokken creëren meer een landelijk of romantisch effect.  Ook de tegels en de planten en bloemen spelen een rol in de stijl van de voortuin. Denk van tevoren dus goed na welke stijl je de voortuin mee wil geven. Aan de hand daarvan kun je dan de juiste materialen, producten en planten en bloemen aanschaffen.

Verticaal of horizontaal tuinieren

Is de voortuin klein, maar zeker niet onbelangrijk? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de techniek van verticaal tuinieren toe te passen. Op deze manier wordt namelijk de nadruk op de hoogte van de voortuin gelegd en kan een prachtig eindresultaat neergezet worden. Ramen en deuren in de voortuin? Denk bij de voortuin ook goed na over waar welke ramen en deuren zitten.

Het is bijvoorbeeld makkelijk om voor raampartijen geen groen aan te leggen zodat de ramen eenvoudig gewassen kunnen worden. Over welke elementen dient een voortuin te beschikken? Het is ook goed om na te denken over waar de voortuin aan dient te voldoen voordat een ontwerp wordt gemaakt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee of de voortuin over een parkeergelegenheid dient te beschikken. Vraag je hierbij ook af of er één of meerdere auto’s op de oprit moeten kunnen.

Elementen in een voortuin

Er zijn verschillende elementen die je kan toepassen in de voortuin. Voorbeelden hiervan zijn:

Welke materialen in de voortuin gebruiken?

Materialen waaruit gekozen kan worden om een voortuin invulling mee te geven zijn bijvoorbeeld:

Wat is de functie van de voortuin?

Ook de functie van de voortuin is belangrijk. Zo kan de voortuin enkel worden gebruikt als decoratief aanzicht, maar de voortuin kan ook gebruikt worden als terras, waarin een groot of klein zitje verwerkt is.

Wat is de ligging van de voortuin?

De ligging van de tuin is van groot belang als er veel groen in de voortuin wordt verwerkt. Ligt de voortuin op het zuiden? Dan zal de tuin veel zon pakken en dient het groenplan of het watermanagementsysteem hierop te zijn afgestemd. Een zuidelijke tuin behoeft bijvoorbeeld voornamelijk planten die niet veel water nodig hebben of een geïntegreerd watermanagementsysteem zoals een hydroblob die reeds gevallen regenwater opslaat en langzaam afgeeft aan de grond.

Verlichting in de voortuin

Een laatste punt dat belangrijk is, is de verlichting in de voortuin. Het is sowieso verstandig om het huisnummer langs de voordeur uit te lichten zodat dit nummer altijd zichtbaar is en bezoek goed kan zien waar ze moeten zijn.