Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Wat is Solid base?

Solid-base is een restproduct dat ontstaat bij de verbranding van steenkool. Dit maakt het tot een zeer duurzaam en lichtgewicht product. Maar wat kun je ermee? Solid base is een zeer stabiele onderbouw, met een zeer hoog drainerend vermogen en het kan worden toegepast onder verschillende soorten bestrating. Bijvoorbeeld onder keramische en betonnen tegels, of onder kunstgras. Je koopt solid-base gebruiksklaar en het is gemakkelijk te egaliseren en af te reien.

Met een gewicht van slechts 900 kg/m3 is het een zeer licht materiaal, nog lichter dan lava en puingranulaat bijvoorbeeld. Naast fundering, kan solid-base ook worden gebruikt als afwerklaag. Solid base bevat geen kalk of cement en is, mede door het lichte gewicht, snel en eenvoudig te verwerken. Omdat Solid-base niet uithard is het daarnaast eenvoudig om het achteraf nog na te bewerken of zelfs verwijderen.

Naast dat solid-base erg stabiel is, kan het ook niet opvriezen en is het voordelig geprijsd tegenover traditionele funderingsmaterialen.

Solid base als stabiele onderbouw

Door Solid-base als fundering voor je bestrating te gebruiken, is er geen mortelbed nodig. Solid-base heeft zo’n groot draagvermogen, waardoor het kunstgras of de bestrating direct op de solid-base geplaatst kan worden. Daarmee is het een vervanger voor een fundering van gebroken puin en drainagemortel.

Er zit wel een verschil in de toepassing bij kunstgras en bij bestrating. Bij bestrating wordt de solid-base namelijk aangebracht op een laag vulzand, bij kunstgras kan het direct op de zwarte grond geplaatst worden waarna het geheel goed aangetrild moet worden. Het grote voordeel van solid base onder bestrating, komt vooral naar voren bij het leggen van keramische tegels. Voor keramische tegels is het namelijk heel belangrijk dat de ondergrond stevig genoeg is om te voorkomen dat tegels breken. Met een laag solid-base wordt het aanleggen van keramische tegels een stuk makkelijker omdat deze sterke ondergrond nu met een laag solid-base kan worden verkregen.

Verkrijgbaarheid solid-base

Solid-base is verkrijgbaar in verschillende formaten. Voor kleine klussen kun je bestellen in zakken per 18 kg, dit komt neer op 0,02 m3. Voor de grotere klussen is het handig om te kiezen voor big bags, dit komt overeen met 0,83 m3. Ook is het een stuk voordeliger om grote hoeveelheden in big bags te bestellen.

Hoeveel heb ik nodig?

Met een big bag van 750 kg kun je een oppervlak van 10 m2 bedekken met een laag van 8 cm solid-base. Bereken dus hoeveel vierkante meter je in je tuin te bedekken hebt en reken dit vervolgens om naar het aantal zakken solid base dat je hiervoor nodig hebt.

Verwerking Solid-base is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Als je het onder bestrating wil toepassen, adviseren we onderstaande stappen te hanteren:

 • Breng een antiworteldoek aan (Doe dit over het vulzand)
 • Leg hierover een laag van 4 cm Solid-Base en tril licht af
 • Daarover breng je nog een losse laag Solid-Base van 4 cm aan en rei je dit af

De bestrating kan nu over de solid-base worden gelegd. Je kunt ook ons klusadvies bekijken: Keramische tegels leggen met solid base.

Voordelen van solid base

Na het lezen van bovenstaande ben je als het goed is al een hoop voordelen tegengekomen. We zetten alle voordelen nog even voor je op een rijtje:

 • Er is geen mortelbed nodig
 •  Te gebruiken als zowel fundering als afwerklaag
 • Zeer waterdoorlatend
 • Vrij van cement en kalk
 • Lichtgewicht met slechts 900 kg per m³
 • Gemakkelijk en snel te verwerken
 • Vriest niet op en is direct stabiel
 • Voordelig in vergelijking met traditionele funderingstechnieken