Anders groen
Naast de reguliere manieren van een tuin inrichten zijn er groene variaties die je misschien in jouw buitenomgeving kunt toepassen. Maak een border, plaats een geveltuin, ga de hoogte in, of leg een biodak aan. Op deze manier bevorder je de biodiversiteit op een andere manier. Er is dus altijd ruimte voor een groene oplossing!
Bordervol biodiversiteit!
Als tuinliefhebbers weten we dat een bloeiende tuin niet alleen maar mooi is maar ook een broeinest voor biodiversiteit kan zijn. Stel je eens voor: een border vol met verschillende planten die het hele jaar door afwisselend in bloei staan. Door een bloembak te maken van stapelblokken heb je snel de gewenste basis voor beplanting. Dit betekent dat je het hele jaar door kunt genieten van een kleurrijke oase in je eigen tuin.
Kies voor een geveltuin
Laten we niet alleen op de grond blijven. Heb je wel eens gedacht aan een geveltuin? Aan de gevel van je huis valt namelijk ook veel te vergroenen. Een geveltuin is een smalle strook groen langs de gevel. Het grote voordeel hiervan is dat je maar weinig ruimte op de grond nodig hebt voor een muurvullend effect. Geveltuinen bieden ruimte voor de groei van verschillende bloemen en planten en geven een goede schuilplek voor allerlei dieren zoals insecten, bijen en vlinders. Wanneer je een geveltuin inricht op de voorgevel zal het straatbeeld groener worden en dus prettiger worden om in te lopen. Vooral op zonnige dagen zal het enkele graden kunnen schelen. Ook zal het na hevige regen de wateroverlast verkleinen. Bovendien dempt het geluid, vermindert de overlast en heeft zo een rustgevend effect.
Ga de hoogte in
Is er geen mogelijkheid om je gevel te laten begroeien kies dan voor een bewapeningsrek of paal om planten in de hoogte te laten groeien. Het geeft dezelfde voordelen om biodiversiteit te vergroten in je tuin. De palen kun je onderling ook verbinden met hout maar je kunt ook kiezen voor kabels tussen de palen in, die je laat begroeien, op deze manier maak je een groene pergola. Het vergroot de biodiversiteit en zorgt voor schaduw. Dit helpt ook om meer diepte in je tuin te creëren.
Dakbegroeiing
Om een extra plek buiten je tuin te voorzien van groen kun je kiezen voor een biodak. Met een groen dak lever je een waardevolle bijdrage aan de leefomgeving. Vaak worden de biodaken voorzien van sedum, grassen, kruiden en vetplantachtigen. Het vangt fijnstof op en absorbeert schadelijk gassen uit de lucht. Ook heeft het vanwege de dikte een goed isolerende werking. Wanneer je dit plaatst op een aanbouw of plat dak kan de verwarming in de winter wat lager en is de airco in de zomer minder nodig. Zorg ervoor dat de onderliggende structuur van het aan te leggen biodak stevig genoeg is om de belasting van de begroeiing, tuinaarde en water te dragen.
Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, ontvang maandelijks inspiratie voor jouw Tuin van de Toekomst én maak kans op een cadeaubon t.w.v. €150,-! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, ontvang maandelijks inspiratie voor jouw Tuin van de Toekomst én maak kans op een cadeaubon t.w.v. €150,-!