Goede tuinvoornemens
Het einde van het jaar geeft je gelegenheid om terug te kijken maar vooral om vooruit te zien. Nieuwe tuinplannen maken, dromen over wat je wilt en kijken wat hiervan uitvoerbaar is. Goede voornemens horen daarbij. Wil je iets meer gaan doen aan de biodiversiteit of het water beter beheren in je tuin? Veel is met kleine ingrepen snel uitvoerbaar. Wij van Tuinvisie adviseren vooral het voornemen te maken om veel van je tuin te gaan genieten het komende jaar.
Onze suggesties voor de goede tuinvoornemens 2024
Help de dieren
Denk bij het opruimen van je tuin dat je niet teveel weghaalt, laat een stukje verwilderen zodat allerlei insecten, muizen en egels een veilige plek hebben waar ze kunnen wonen.
Dus niet te hard opruimen in je tuin om eitjes, rupsen en poppen te laten overleven. Leg een takkenwal of snippermuur aan, hierin kunnen veel dieren nestelen.
Ook een goed voornemen is om geen pesticide te gebruiken, op deze manier vergroot zo de overlevingskansen van insecten en vlinders. Dan nestelen er meer vogels en insecteneters zich in je tuin.
Zelf compost maken
Start met het bewaren van je gft-afval en stop dit in een compostbak. Zorg dat het in kleine stukjes gesneden wordt en meng dit met droog materiaal zoals takjes, stro en bladeren. Zet de compostbak in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Schep dit een paar keer per jaar om. Zelfgemaakte compost zit boordevol voedingstoffen. Je kunt het gebruiken als bodemverbeteraar of mulchlaag rondom je planten. Hommels en wormen zijn blij met jouw compostlaag.
Beheer het water
Het nieuwe jaar biedt kans om het overtollige water in je tuin aan te pakken. Door een regenton te plaatsen of toch voor een afvoergoot te kiezen hou je grip op wateroverlast in je tuin. Op voorgaande blogs over waterbeheer kun je zien wat er allemaal mogelijk is.
Kweek zelf groente en fruit
Hoe leuk is het om uit eigen tuin groente en fruit te kunnen eten?
Kweek zaden op in een kas of binnen op de vensterbank en zet ze uit in de volle grond. Na het aanslaan van de plantjes komt de bloesem en later volgt de groente en het fruit. Begin met makkelijke groenten zoals sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Deze soorten hebben naast water weinig verzorging nodig. Eet smakelijk!
"Laten we er met elkaar een geweldig tuinjaar van maken!"
Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, ontvang maandelijks inspiratie voor jouw Tuin van de Toekomst én maak kans op een cadeaubon t.w.v. €150,-! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, ontvang maandelijks inspiratie voor jouw Tuin van de Toekomst én maak kans op een cadeaubon t.w.v. €150,-!