Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin
Gratis verzending vanaf €950,-
Dé producent van Nederland
Jouw beste partner voor de tuin

Keuzes maken

Het kiezen van de materialen

Je hebt de ruwe schetsen uitgewerkt tot een meer gedetailleerd tuinontwerp. Nu is het tijd om te kiezen voor welke materialen je gaat. Kies je voor een natuurlijk gazon of juist voor kunstgras? En combineer je het gras met betonnen of keramische tuintegels?  Wanneer je erg gesteld bent op je privacy kun je kiezen uit verschillende schuttingen. Zo zijn er diverse vragen die je jezelf kan stellen voor het kiezen van de materialen in jouw tuin.

In hoeverre houd je bijvoorbeeld rekening met het veranderende klimaat? Jouw tuin krijgt het steeds zwaarder te verduren. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met periodes van extreme regenval. In deze fase van het stappenplan stellen we je een aantal vragen, zodat jij voor jouw eigen droomtuin de materialen kan kiezen.

In hoeverre houd je bijvoorbeeld rekening met het veranderende klimaat? Jouw tuin krijgt het steeds zwaarder te verduren. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met periodes van extreme regenval. In deze fase van het stappenplan stellen we je een aantal vragen, zodat jij voor jouw eigen droomtuin de materialen kan kiezen.

Stappen in keuzes

Hieronder een opsomming van vragen die je jezelf kan stellen bij het kiezen van de materialen voor jouw tuin:

Een tuin kun je inrichten volgens verschillende tuinstijlen. Bij Tuinvisie staan 5 thema's centraal, namelijk: chique, wild, landelijk, balans en puur. Ieder thema heeft eigen kenmerken. Bepaal welk thema past bij jouw wensen en kies welke materialen de juiste keuze zijn voor jouw droomtuin.

Chique
Een chique tuin heeft een strakke en moderne uitstraling. Vaak wordt er gebruikgemaakt van combinaties tussen verschillende materialen met een strakke look. Zo wordt in een chique tuin gekozen voor een combinatie van betonnen elementen met tuinhout. Ook wordt er afgewisseld tussen lichte en donkere kleuren, zodat er een prachtig contrast ontstaat.

Wild
Bij het thema wild passen tuinen die ingericht zijn met organische vormen. De strakke lijnen worden ingeruild voor ronde vormgevingen. Ook wordt er contrast gecreëerd door verschillende soorten materialen te combineren. Je ziet een duidelijke afscheiding tussen bijvoorbeeld kunstgras en gebakken bestrating. Wat een wilde tuin compleet maakt is de aanleg van veel verschillende groene planten.

Landelijk
Een landelijke tuin past perfect bij een jaren 30 woning. Bij het thema landelijk zie je bijvoorbeeld de combinatie van donker hardhout met lichte tuinmeubelen en een vleugje groen. Het belangrijkste is dat de tuin het verlengstuk van het huis is. Kies dus voor dezelfde kleuren als de woning en maak er één geheel van.

Balans
Bij het thema balans staat dynamiek in de tuin centraal. Het belangrijkste is dat jouw tuin echt één geheel vormt en dat je de juiste afwisseling in materialen kiest. Een balans tuin straalt rust en overzicht uit dankzij het samenspel van diverse materialen. In een balans tuin kun je jouw persoonlijke smaak uitstekend naar voren laten komen.

Puur
Een tuin met het thema puur bevat natuurlijke en rustgevende sferen. In de praktijk zie je vaak de keuze voor een vijver of zwembad om een rustgevende uitstraling te creëren. Verder staat ruimtelijkheid centraal. Een ruime tuin met voldoende plek om tot rust te komen. Een tuin waar genieten het uitgangspunt is!

De positie van je tuin bepaalt welke materialen geschikt zijn en waar je de materialen in je tuin kan plaatsen.

Tuin op het zuiden of westen
Tuinen op het zuiden en westen hebben beide gedurende de dag veel zon en weinig schaduw. Ideaal om na je werkdag te genieten van een barbecue of borrel. In tuinen op het zuiden en westen zie je vaak het gebruik van een schutting of overkapping. Ook de keuze voor een vijver of zwembad met bomen erlangs wordt regelmatig gemaakt. Zo kun je tijdens warme zomerdagen alsnog zorgen voor verkoeling en schaduw. Daarnaast wordt veelal gekozen voor lichte tuintegels, omdat deze minder warmte opnemen.

Tuin op het noorden
Een tuin op het noorden heeft veel schaduw op een dag. Hier kun je de materialen op afstemmen. Bestrating in de schaduw krijgt sneller groene aanslag. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor onderhoudsarme tuintegels, zoals bijvoorbeeld keramische tegels. Daarnaast is het bij een tuin op het noorden lastig om een prachtig gazon te laten groeien. Kunstgras is hiervoor de oplossing.

Tuin op het oosten
Een tuin op het oosten heeft in de ochtend een opkomende zon. Je hebt dus gedurende de dag zowel zon als schaduw in je tuin. Bij een tuin op het oosten kun je het beste kiezen voor een terras achter in je tuin. Hierdoor heb je zo lang mogelijk zon op je terras en kun je voor iedere soort tuintegel kiezen.

De ondergrond van je tuin bepaalt hoeveel zand je nodig hebt om een terras of looppad aan te leggen. De meest voorkomende grondsoorten in Nederland zijn zand, leem en klei. Afhankelijk van de grondsoort in je tuin kun je bepalen hoe diep de zandlaag moet worden in je tuin. Bij een ondergrond van klei of leem dien je een laag van 20 tot 25 centimeter aan te brengen. Een stabielere grondsoort, zoals bijvoorbeeld zand, heeft voldoende aan een laag van 15 centimeter. Wil je berekenen hoeveel kubieke meter ophoogzand je nodig hebt? Gebruik dan de formule: breedte x lengte x ophoging x 1,1. Bepaal dus eerst wat de ondergrond van je tuin is en haal de juiste materialen in huis om de tuin goed aan te kunnen leggen.

Weet jij wat je wilt besteden aan je tuin? Het budget dat je hebt bepaalt vaak de materialen die je kunt toepassen of de mate van luxe in je tuin. De grootte van je tuin heeft ook invloed op je budget maar minder dan de materiaal keuze die je maakt. Een goed voorbeeld is de keuze die je maakt voor je tuintegels. Kies je voor betonnen tuintegels? Deze zijn gemiddeld een stuk goedkoper dan keramische tuintegels. Wil je smart verlichting, een vijver en vind je het belangrijk om water goed op te vangen? Dan kan dit ook invloed hebben op je budget. Maak keuzes voor de materialen en inrichting op basis van jouw wensen en houd hierbij je budget voor ogen.

De grootte van je tuin bepaalt welke materialen het beste passen in jouw tuinindeling. Het is van belang om eerst te berekenen hoe groot je tuin daadwerkelijk is. Wanneer je de afmetingen hebt uitgewerkt kun je beslissen welke onderdelen zeker terug moeten komen in jouw tuin. Het is een kwestie van passen en meten om uit te vinden wat mogelijk is voor het oppervlak van je tuin. Heb je een ruime tuin? Dan kun je kiezen voor het gebruik van grote elementen om de ruimte op te vullen. Heb je een compacte tuin? Dan kun je het beste kiezen voor kleinere elementen en verfijnde materialen, zoals bijvoorbeeld siergrind. Bepaal op basis van de afmetingen van je tuin welke materialen het beste passen in het totaalplaatje.

Inspiratie per categorie

Hulp nodig bij het samenstellen?

Maak een afspraak en laat ons je helpen de beste materialen te vinden voor het samenstellen van jouw droomtuin. Maak een afspraak en laat ons je helpen de beste materialen te vinden voor het samenstellen van jouw droomtuin.